Detta superfood som växer vilt i Sverige har så många hälsofördelar så jag har valt att dela upp det i två poster så att du kan få lite andrum emellan alla dessa hjältedåd den utför. Så håll i hatten för här kommer det och kom för allt i världen ihåg att ut och plocka detta lilla superbär i höst.

I nypon finns minst 40 naturliga högaktiva hälsoämnen – exempelvis aminosyror, A-vitamin, många B-vitaminer, Biopektin, C- och E-vitamin, Fluor, Fosfor, Jod, Järn, Kalium, Litium samt högvärdiga antioxidanter som Betakaroten, Kisel, Krom, Selen, Magnesium och Zink.

Nyponets organiska syror, ex. Svavel och Folsyra, stimulerar all kroppscirkulation och är således bra för hjärtat. Jag har kännt på stress tack vare det arbete jag haft vilket för mig resulterar i stor trötthet och oregelbundna hjärtslag. Så med handen på hjärtat så kan jag ärligt säga att jag är helt förundrad över nyponets helande förmåga. Än idag, typ 20 år efter att jag först började läsa mig på om dess effekter, kan jag fortfarande tappa hakan över vad detta lilla bär, bär inom sig.

Den hjälper på studs om jag känner mig sliten och hjärtat rusar i hundranittio. Alla dessa ämnen i nyponet når sin fulla kapacitet när de samverkar med varandra och ger då ökad effekt än var och ett ämne för sig.

Nypon är nog mest kända för deras höga C-vitamin halt. Idag är C-vitaminets antioxidantiva effekt bevisad, vilket innebär att nypon hjälper cellerna att försvara sig mot fria radikaler. Fria radikaler orsakar att cellnedbrytning och påskyndar på så sätt åldrandet. Genom att äta mat rik på antioxidanter stärks immunförsvaret och kroppen blir bättre på att försvara sig från yttre angripare. Det kan tex vara virus, förkylning, influensa, bakterier, infektioner mm.

Nypon innehåller inte bara vitamin C utan även flavanoider och karotenoider, som båda är värdefulla antioxidanter. C-vitamin deltar bland annat vid bildandet av collagen, ”cementen” som binder samman kroppscellerna, i bindväven. Så det kan man tänka på om man vill ha fastare hud överallt på kroppen och starka blodkärl. Nypon får sår att läkas snabbare och är viktig för cellernas försvar mot fria syre-radikaler (=viktig anti-oxidant). Den skyddar fettämnen i kroppen mot att oxidera/härskna.

Som du märker så skulle dessa effekter räcka gott nog för att springa ut och plocka nypon vart än du såg det. Som tur är går det att köpa i pulverform också året runt. Det är nypon som torkats varligt och sedan finmalts till pulver. En tesked räcker långt och det brukar jag ha i mina cirkulationssmoothies. De gånger jag känner mig helt utmattad av jobb, värme men även värk. Det hänger ju liksom ihop det där. Då jag läst mycket om österländska healingmetoder så är det typ det första man får lära sig. Dålig cirkulation leder till stagnation och vidare till värk.

Så kom ihåg att använda denna naturliga Superhealer så kommer det en del 2 lite senare. Där kommer jag att prata om dess inverkan på inflammationer och ledvärk.

Allt gott i Hälsoskogen!

Green Queen Health Gardener of the Noble Way

Green Queen Nyhetsbrev

Skriv upp dig på nyhetsbrev så får du info när vi har kombuchakurser, smoothiechallenge och annat skoj! VÄLKOMMEN

4x Hurra! Du är nå en av våra kära prenumeranter.